Choď na obsah Choď na menu
 


Halloween! Deň, kedy má podsvetie a zlo najväčšiu silu! A na to, aby sme si to pripomenuli a dávali si väčší pozor si z toho všetci robíme zábavu - prezliekame sa do kostýmov rôznych príšer a netvorov alebo vyrezávame tekvice. A ku tomu samozrejme patria aj pesničky, napríklad táto, z jedného staršieho filmu:




Juraj Zajonc z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied uviedol, že vyrezávanie tekvicových svietnikov, označovaných lokálne napríklad ako svetlonos, a ich umiestňovanie do exteriéru alebo interiéru obydlí bolo v jesennom období na Slovensku známe už pred udomácňovaním sa Halloweenu. Halloween je považovaný za prvok importovaný zo zahraničia, konkrétne z USA. Z USA je tiež Marilyn Manson, autor coveru na vyššie zmienený song:





Naozajstný pôvod halloweenu je však v Írsku, ako pohanský sviatok. Pôvodný názov bol Halloween, skratka z anglického Halloweenen (doslovný preklad: predvečer všetkých svätých). Halloween je pôvodne pohanský (keltský) sviatok Samhain - pohanský nový rok. Možno sa stretnúť aj s názvom predvečer sviatku všetkých svätých. Tradičnými farbami sú červená, žltá, oranžová a čierna. Tieto farby nájdeme však mimo iného aj v hre World of Warcraft, odkiaľ pochádza ďalší cover vyššie zmienenej pesničky:





Tak, toľko o halloweene. Teraz si môžete ísť spraviť kostým a vyraziť niekam! Prajem veľa zábavy a hlavne, berte to s humorom!
Zdroje: 1, 2




 

BlueBoard.cz

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.